Nuffnang Ads

Tuesday, 18 July 2017

DUGAAN & HALANGAN BELI RUMAH PERTAMA

Assalamualaikum.

Nak cerita pengalaman nak dapatkan rumah pertama. Risau sebab umur tahun ni dah masuk 30. Makin berusia nanti of course makin tinggi bayaran bulanan. Sebenarnya hunting rumah ni dah mula sejak 3 tahun lepas. Bila saya dah dapat kerja tetap. Ye la sebelum ni kerja kontrak, bank tak terima even nak buat personal loan pun tak dapat. Apatah lagi nak loan rumah.

So 3 tahun lepas bila dapat kerja tetap, kita orang terus cari rumah. 1st rumah yang kita orang cuba Rumah teres setingkat, corner. Boleh tahan besar kawasan. Harga RM 290K. Kita orang cuba walaupun agak mahal sebab rumah ni boleh full loan under skim rumah pertama BSN tu, Tapi malangnya gaji tak lepas. Tak sampai ke situ pun.

Teruskan pencarian melalui agen. Agen jumpa 1 rumah 2nd hand. Teres setingkat intermediate. RM248K. So murah sikit. Banker try kira-kira percentage komitmen dengan gaji masa tu pun dia kata boleh lepas.

So kita orang hantar dokumen untuk apply loan. Deal dengan tuan rumah deposit bayar kemudian. Lepas tu dalam seminggu banker call cakap loan tak lepas sebab husband ada rekod CCRIS. Terkejut sambil fikir2 balik apa yang buat kan kena CCRIS? Yang ada loan kereta tapi tak pernah pun missed bayar every month.

Bila ingat2 balik, husband ada skip bayar PTPTN masa kerja kontrak dulu. ALLAH. So, pengajaran pada mana2 yang ada pinjam PTPTN & nak beli rumah, better check dulu rekod CCRIS dekat bank negara.

Masa tu rasa down sangat. Sebab dah yakin yang rumah tu memang akan dapat :( Lepas tau tu terus pegi PTPTN. Diorang suggest buat penjadualan semula & settlekan yang tertunggak tu. Tapiiii rekod CCRIS ni makan masa nak clear. Dalam setahun masih appear. Ada bank yang terima 6 bulan, tapi ada yang tunggu setahun baru boleh proceed kalau nak cuba loan apa2. 

Makaaaa... Setahun la kita orang tunggu nama bersih balik. Dalam pada tu, tahun 2016 teruskan jugak pencarian. Jumpa iklan kat FB, rumah teres setingkat RM 175K sahaja. Saya pun macam wow ni dah kira murah lagi pun kawasan rumah ni x la jaoh dari bandar. Walaupun ukuran rumah memang agak kecik kalau bandingkan dengan yang sebelum ni tapi yang penting, nak duduk rumah sendiri. Sebab sekarang masih tinggal rumah parents.

So saya PM FB diorang & dia pun bagi number agen. Agen inform untuk booking RM 3000.00. Lepas tu kalau loan approve kena bayar cash RM 10,000.00 (tolak 3000.00 dari booking tadi) + 10% dari harga rumah. Maksudnya RM10,000.00 + RM 17500.00 = RM 27,500.00.

Mula-mula kita orang bayar RM 3000 dulu. Tak lama lepas tu developer call bagi tau loan rumah ni hanya dapat submit bila rumah ni 100% siap. Sekarang rumah memang belum start pun bina. Pastu dia bagitau yang 10% tu pun kena langsaikan terus. Deduct 3000.00 so tinggal RM14,500.00 kena bayar.

Tapi semua amount tu boleh refund balik in case loan x approve. Kalau tak refund mati la kan. Bukan sikit. So settle bayar semua tu dalam bulan Ogos 2016. Masa ni rumah dalam 20% cam tu la siap.

Tunggu punya tunggu. Dalam hati nak rumah siap cepat. Tapi dalam masa yang sama takut jugak kalau siap cepat nanti nama belum clear pulak dari CCRIS. Sebab husband atur penjadualan haritu bulan 11 2015. Kalau betul setahun untuk clear, means kena tunggu november 2016 cam tu.

Tiap-tiap minggu rasanya kita pegi check progress rumah. Excited tengok dah mula ada bentuk. Tapi masa tu takut jugak nak berharap sebab dah 2 kali gagal sebelum ni. Lagipun tak tau status CCRIS macam mana. Lagi satu risau sebab dengar-dengar bank dah makin ketat nak bagi apa-apa loan.

Dalam hujung tahun 2016 nampak la rumah memang dah siap 100%..cuma singki & toilet diorang belum pasang. Januari 2017 banker pun call  suruh submit dokumen berkaitan.. Terus hantar pastu banker janji dalam seminggu macam tu dapat result. Kita org submit Isnin. So saya expect next Monday akan dapat tau lulus/tak.

Masa tunggu ni tuhan jer tau risau nyaaaaaaaa..

Pastu Jumaat banker whatsapp voice dekat husband. Saya bagitau dia jangan bukak dulu sebab dia tengah drive. Kot kot berita tak baik nanti susah. Huhu.

So bila dah stop, husband download & dengar banker cakap
I nak bagi tau U, U punya loan sudah approved o..Tahniah tahniah.
Esok boleh datang sign dokumen setuju terima dekat bank.

Dua-dua menjerit masa tu!Gembira sangat! Macam-macam dugaan nak dapatkan rumah pertama ni.
Esoknya terus g bank sign2 semua dokumen. Seminggu lepas tu sign S&P agreement pulak. So sekarang tengah tunggu stamping settle & kunci! Alhamdulillah..

Antara kos yang terlibat (lain-lain x semestinya sama ya)

Booking Fee : RM 3000.00 + RM 7000.00
10% dari harga rumah : RM 17,500.00 So rumah just loan bank RM 147,500.00

Semua yang di atas bayar kepada developer.

Processing fee untuk loan bank : RM 212.00 (Bayar kepada bank)
Lawyer fee utk loan bank & S&P : RM 2600.00 (Bayar kepada lawyer)
Valuation fee : RM 1000.00 (Bayar kepada valuer)

So total cash yang diperlukan sepanjang uruskan rumah ni
RM 31,312.00 ( RM17,500.00 iaitu 10% bayar masa mula2 dulu ; RM 10,000.00 bayar lepas loan approved. Yang lain-lain bayar setelah urusan berkaitan settle.

Updated.
Finally , 5 Mei 2017 dapat kunci..
Terus settle kan grill pintu & tingkap, kitchen cabinet. Sebab kalau boleh tak nak pindah masuk sebelum pasang semua tu. Sebab Husna ada asma tkt nanti debu simen buat dia kena asma attack.

Alhamdulillah tahun ni sempat beraya di rumah sendiri.


Sebelum & Selepas

 

Sebelum & Selepas


Sebelum & Selepas.


Happy nya hanya Allah yang tahu. Dapat rumah kecik comel macam ni pun da bersyukur sangat2. 


Nah belanja gambar terbaru Husna satu. Sekarang dah masuk 2 y 4 months. Besar dah. Harap2 ada rezeki dapat adik nanti. He. InsyaAllah. Moga di murahkan rezeki kita semua. Aamin.






















4 comments:

Unknown said...

😍😍😍 rumah size berapa ni sis? N loan di bank mana ye?

yellowrose262 said...

Assalam, saya hendak menjual rumah saya di Bandar Sri Putra Bangi pada harga RM290k, Jika berminat boleh hubungi saya 0196691106

NURUL YUDIANTO said...

Hari yang baik untuk semua warga negara Indonesia, nama saya Nurul Yudianto, tolong, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya yang sebenarnya di sini di platform ini sehingga semua warga negara Indonesia berhati-hati dengan pinjaman peminjam di internet dari NIGERIA dan lainnya bagian dari AFRIKA,

Setelah beberapa waktu mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan terus ditolak, saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman online tetapi saya menipu dan kehilangan Rp18,7 juta, untuk seorang wanita di saudi arabia dan Nigeria.

Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan teman saya Ny Rika Nadia (rikanadia6@gmail.com) yang kemudian memperkenalkan saya kepada Lady Esther, manajer Cabang Access Loan Firm, jadi teman saya meminta saya untuk melamar dari LADY ESTHER, jadi I Screams menuangkan dan menghubungi LADY ESTHER. via email: (estherpatrick83@gmail.com)

Saya mengajukan pinjaman sebesar Rp200 juta dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit, karena tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk transfer pinjaman, saya diperintahkan untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi untuk mentransfer kredit I dan dalam waktu kurang dari satu setengah jam uang pinjaman telah dimasukkan ke dalam rekening bank saya.

Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya telah dikreditkan dengan jumlah Rp200 juta. Saya sangat senang bahwa akhirnya Tuhan telah menjawab doa saya dengan buku pinjaman dengan pinjaman awal saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.

Semoga Tuhan memberkati LADY ESTHER untuk mewujudkan kehidupan yang adil bagi saya, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. LADY ESTHER dengan baik melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) atas pinjaman Anda

Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa kepada Tuhan untuk melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda. Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: (nurulyudianto2@gmail.com) Salam

SURYANTO SURYANTO said...

Saya Suryanto dari Indonesia di Kota Palu, saya mencurahkan waktu saya di sini karena janji yang saya berikan kepada LADY ESTHER PATRICK yang kebetulan adalah Tuhan yang mengirim pemberi pinjaman online dan saya berdoa kepada TUHAN untuk dapat melihat posisi saya hari ini.

Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar yang diposting oleh seorang wanita bernama Nurul Yudianto dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Mrs. ESTHER PATRICK. (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

Saya memutuskan untuk menghubungi NURUL YUDIANTO untuk memastikan apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari LADY ESTHER PATRICK, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Lady. Saya bersikeras bahwa dia harus memberi tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan sangat mudah. dari Mrs. ESTHER, yang perlu saya lakukan adalah menghubunginya, mengisi formulir untuk mengirim pengembalian, mengirim saya scan kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya. . Lalu saya bertanya kepadanya bagaimana Anda mendapatkan pinjaman Anda? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, yang sangat mengejutkan.

Saya menghubungi Mrs ESTHER PATRICK dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untuk saya, saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya disetujui dengan sukses tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta membuat janji untuk membagikan kabar baik tentang Mrs. ESTHER PATRICK dan itulah mengapa Anda melihat posting ini hari ini untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan Rp350.000.000. jadi saya menyarankan semua orang yang mencari sumber tepercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. ESTHER PATRICK melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) untuk mendapatkan pinjaman yang dijamin, Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya: (suryantosuryanto524@gmail.com)