Nuffnang Ads

Monday, 17 June 2013

J17 NAIK J29?

Assalamualaikum..

Betol ke Julai ni Juruteknik J17 akan naik J29?Ada baca kat The Star Online tentang ni, tapi belum ada apa-apa bunyi kan?Confirm tak? & kalau confirm, yang Contract for Service macam kami ni naik jugak x..huhu. Harap-harap betol..Ada sapa-sapa yang tau status benda ni?Ni petikan dari The Star Online.Kalau naik, ALHAMDULILLAH.Mudah-mudahan la ek.AMIN.

Updated : Berita baik untuk juruteknik Gred Jawatan Juruteknik

Tuesday March 19, 2013

80,000 technical and agricultural civil servants to get raise

By ISABELLE LAI
isabellelai@thestar.com.my


PETALING JAYA: Around 80,000 civil servants in the technical and agriculture sector will have their remuneration schemes upgraded as of July 1, said Malaysian Technical Services Union president Shuhaimi Othman.
Shuhaimi said this represented a victory for some 60,000 technicians, who have been fighting to improve their schemes for 25 years.
“We are very grateful to the Government for listening and recognising our skills as professionals. The upgrade is much needed as today’s cost of living is high,” he said.
Shuhaimi, who is also Cuepacs vice-president (technical division), said the upgrade would encompass technicians under schemes J17 to J29, as well as agricultural staff from schemes G17 to G29.
He said this had been decided in a meeting with Public Service Depar­tment (PSD) deputy director-general Datuk Farida Mohd Ali last week following a press conference by Cuepacs expressing dissatisfaction with some aspects of the new Transformative Remuneration System.
Cuepacs president Datuk Omar Osman had said that they would hold a protest against the PSD on April 5 if no action was taken.
“However, we have cancelled that. We also did not send a protest letter to the Prime Minister as we had the meeting with Datuk Farida,” said Shuhaimi.
He said the remaining 166,000 civil servants ranked between grades one to 10 were expected to be upgraded later this year.

6 comments:

Anonymous said...

Wait n see..
J17 ke J29..
J22 ke ???
J26 ke ???
KUP camne...

Humairah Jimat said...

tu la..=(

Anonymous said...

kalau ikutkan sebelum ni nt17 naik ke nt27.pekerja kontrak yang tiada kelayakan sijil/diploma tidak akan dipertimbangkan untuk jawatan tersebut.bermakna akan ditamat kan perkhidmatan mereka.

Humairah Jimat said...

klu yg ada kelayakan pn ditmtkn jugak ke?

Anonymous said...

Naik pangkat tu tak ada masalah... cuma kena tengok kelayakan lah... Kalau ikutkan Gred J29 tu bertaraf Diploma jadi bagi Juruteknik J17 yang tak ada Dip tu takkan senang2 boleh naik J29.. Apa kata penyandang J29 sekarang yang mempunyai Dip...tak adil lah... Kerajaan kena tengok situasi tu sebenarnya....

Anonymous said...

Nak dptkan sijil poli kena ada 3 kredit SPM.. Lps tu kena bljr 2.5 thn.. Bila keluar kerja sama gred ngan SPM.. lg baik x payah susah2 amik sijil poli.. Buang masa, tenaga dan duit. Kerajaan pun x sepatutnya wujudkan politeknik kalau tak nak iktiraf.. Aniayakan org je..