Nuffnang Ads

Thursday, 29 October 2015

Monday, 26 October 2015

BABY TAKUT ORANG

Assalamualaikum..

Husna sekarang dah 7 bulan 2 minggu. Next two weeks genap 8 bulan la. Sepanjang umur dia ni, pernah sekali la bawak dia balik kampung abahnya. Rumah atok & nekwan. Masa raya hari tu. Masa tu umur dia 4 bulan ++ la. Jarang balik sebab kampung abahnya agak jauh. Kalau pakai kereta 5 jam lebih jugak. Ha.. Kalau pakai flight tak la lama, 45 minit je. Tapi tu la nak jumpa tiket murah masa dapat cuti tu selalu non hado. Maka berdarat la kita.

Balik raya hari tu Husna ok jer dengan semua orang. Macam tak kisah la sapa pegang, bawak, tegur & so on. So saya tak expect la dia takut orang. Maybe masa tu kecik lagi. 

Jadi last week kitorang balik kampung lagi sebab alang2 saya ada exam kat sana. So daripada tinggalkan dia berdua je dengan abah, baik pergi sekali melawat atok & nekwan.

Tapiiii.. sampai je kat sana bila nekwan nya ambik, punya la menangis kuat sangat! Dengan hidung merah, tersedu-sedu dia. Lama jugak lebih setengah jam nak pujuk balik. Dengan auntie2 dia pun sama nangis jugak sebab takut. Diorang tengok pun boleh buat dia nangis. Alahai. 

Mula nya cadang nak tinggalkan dia kat rumah la masa abahnya hantar saya g exam. Tapi bila tengok dia macam tu tak jadiii.. Kena bawak sekali.. Takut nanti pening nekwan nya kena amuk seharian. Huhu. 

Maybe sebab jarang jumpa, pastu dia dah mula kenal orang. Sebab tu takut. Hurmm. Macam mana ek nak buat? Tapi ada sesetengah orang cakap biar la dia takut orang. So tak mudah untuk orang ambik2 pegang2 dia sesuka hati. Entahla. Tapi at least harap dia tak la takut ngan atok nenek makcik2 dia sendiri kan. Kesian diorang nak pegang pun dia dah nangis.

Alahai Husna. Muka samseng tapi takut orang pulak! Haha.



Pas menangis taknak nekwan bawak..hurm.


Muka ada senyum bila abah ambik.



Sekarang dah makin mengada. Jarang la nak dudok dalam kereta. Berdiri je. Hurm. Dalam carseat? Ha.. Malas nak cakap. Drama sangat kalau duduk situ.


Orang cakap kita macam amoi. Tak tau ikut muka sapa. Ibu Abah takde pun chinese look.





Dah makin pandai ambik gambar sekarang ye.


Aktiviti sekarang berlatih duduk selalu. Tapi selalu tumbang. haha.


Selain tu, kita juga selalu berlatih memanjat sambil usaha berdiri kat tepi playpen.
Kadang2 ibu turunkan pangkat playpen kita sebab risau kita jatuh.


Takpela asalkan Husna sehat2 saje. Pasni berlateh kurangkan sikit takut orang ye. Huhu.





Tuesday, 13 October 2015

7 MONTHS OLD!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. Husna dah 7 bulan!Yea. Singkat je masa eh dah 7 bulan. 
Kalau dulu tak rehat sebab husna jenis mudah nangis. Moody.

Sekarang tak rehat sebab budak ni dah makin laju. Jangan harap nak tinggalkan dia kat lantai tanpa pengawasan. No no no. Sekarang dia tengah belajar merangkak. Dapatla dalam 5 6 rangkak (eh ada ke word cam ni) haha. Bila penat dia mengensot balik. Belum expert la part merangkak ni. Tapi dia memang selalu cuba.

Lagi satu dia dah pandai letak dua2 belah tangan kat tepi atas playpen tu-_- Sebab tu sekarang dah tak berani tinggalkan dia sorang2 dalam tu. Dah boleh angkat punggung sambil pegang atas tu. 





  Ha. Tengok tu. Cubaan nak sangkut tangan kat tepi playpen.


Paling best tengok dia bangun pagi. Mengeliat kaw-kaw punya. Pastu senyum..



Pastu Ibu cakap, Husna jom ambik gambar. Terus posing. Ha. Posing la sangat.
Husna ni susah senyum. Tahla mungkin masa ngandong aritu selalu moody kot. Dia just senyum kat orang yang dia kenal & biasa jumpa. Kalau tak kenal tu memang tak nak dia senyum. Walau macam mana pun orang tegur dia. Ni ambik sapa tak friendly? Haha.

Kalau dah biasa dia ok je. Boleh main sama. Tapi dia tak takut orang. Cuma tak ramah la. Monyok je muka kalau tak kenal.

Monyok cam ni la. Kalau 1st time jumpa dah boleh buat dia senyum tu memang ajaib la.haha.


Sekarang susah tol nak ambik gambar dia senyum. Tak reti dok diam. Kalau gambar monyok banyakkk. Kalau senyum mesti muka toleh tepi. Malu katanya. Ikut Ibu eh pemalu.haha.

Tabiat baru pulak suka kena korek telinga. Kalau masa kecik dulu dia tak kasi orang sentuh telinga, Mesti mengamuk kalau korek telinga. Hari tu saja cuba sebab tak tahan tengok ada daki pulak. Haha. Try korek. Eh, layan pulak dia sampai last-last tertido. Hahaha. Meh layan gambar korek telinga.

Sebelum. Eksyen sangatt. Seluar pun dah singkat. 

Semasa. Muka layan la tu.

Pastu tetido..haha.

Moga Husna jadi anak yang solehah, yang dengar kata Ibu & Abah. Sihat selalu. Aamin..





Wednesday, 7 October 2015

Review Santa Barbara Baby Activity Play Center

Assalamualaikum.

Akhirnya tercapai hajat Hunting for this! Hari ni nak buat review & nak share kat mana boleh dapat lebih murah =)

Last week asyik google cari mana website jual dengan harga terendah + pos termurah. Yela saya kan kat sarawak. Benda berat macam ni mahal kos pos nya. Mula-mula hari tu jumpa kat LAZADA, harga RM 209. Kos pos RM 155. Hambek kau. 209+155=364. NO NO NO.

Tunggu-tunggu jugak mana tau LAZADA buat offer free postage macam beli Carseat, Mattress & Playpen hari tu. Tapi tunggu punya tunggu & siap emel diorang cakap takde free postage. So macam give up la nak cari kat kedai sini je.

Tapi kat sini pun mahal. Pun 300+. Maybe diorang pun dah include transportation kan. So tengah scroll2 dekat FB jumpa iklan 11street. Ada offer untuk baby stuff. Apa lagi terus usha.. He. Jumpa la Play Center yang sama, harga RM 194.37, pos RM 82.15, so total 276.52. Kebetulan masa tu ada kupon diskaun 11%, so after deduct 11% jadi RM255.14. 

Yea! Save RM100++. Nasib baik jumpa kat sini. Purchased & buat payment petang Khamis. Sebab interbank transfer lambat sikit diorang buat payment confirmation on Friday. Isnin pos, & petang semalam dah sampai..

Yang excited of course ler Ibu nya. Haha. Husna tengok jer Abah & Uncle nya tolong pasang. Boleh tahan jugak nak pasang benda tu. Kalau saya buat memang tak siap la. 

Ni masa mula siap pasang. Try letak Husna, eh nangis kuat2 pulak. Please Husna. Nanti terpaksa Ibu cari pembeli pulak. Noo. Mungkin tak biasa. Sebab sebelum ni Husna memang takde walker ker baby chair ke. Kesian dia. Haha.

Try pujuk2 bagi dia leka dengan toys tu baru dia ok..Ada la 5 minit bertahan pastu nangis mintak keluar dari situ.Huhu.

Malam nya try letak lagi. Alhamdulillah dah ok. Dah boleh main kat dalam tu.

Tengok. Godek tisu Ibu kat dalam bakul. Hm.


Eh. Siap ambik bungkus lagi besar. Dah ada ciri-ciri nak tolong Ibu 'mengemas' la nanti. Moga jadi anak yang rajin ye Husna. Haha.

So far ok la. Yela baru semalam sampai kan. Play center ni kira macam fungsi walker jugak la. Cuma takde tayar, so baby stay kat lokasi sama jer. Haha. Tapi, kerusi dalam tu boleh pusing-pusing 360 darjah. So macam bergerak la kononnya. Pastu kat bahagian kaki boleh pilih, nak lock/jump. Kalau jump, baby boleh melompat2 la. Ada spring bawah tu. Setakat ni Husna takde pulak lompat2 dalam tu. Belum reti rasa nya. Pusing2 tu adala. 

Jadi kalau minat, sila google & usha dulu banyak2 website, pastu compare harga. Jumpa yang paling murah baru beli ok! Sekarang tengok tadi harga dah balik ke asal. RM329. Nasib sempat beli hari tu. 

Hye! Minggu depan kita dah masuk 7 bulan! =)

Doakan Husna sehat selalu ye. Aamin..