Nuffnang Ads

Monday, 24 November 2014

KENAIKAN HARGA RUMAH!

Assalamualaikum..

Semua sedia maklum yang harga rumah ni memang NAIK NAIK & NAIK sahaja ye. Naik tu pulak bukan 2 3 ratus!Bukan jugak 2 3 riban! Tapi puluhan ribu malah boleh cecah ratusan ribu dalam masa setahun!

Contoh RUMAH A : Double Storey Intermediate
Januari 2013 : RM 265,000.00
NOW?
November 2014 : RM 360,000.00

RUMAH B : Single Storey Intermediate
Januari 2013 : RM 180,000.00
NOW?
November 2014 : RM 260,000.00

Design yang sama, ukuran yang sama, kawasan yang sama, cuma phase berbeza, spesifikasi pun sama. SEE?? Sekarang rumah single storey dah sama harga dengan harga double storey punya harga last year! Macam mana golongan muda mudi yang baru bekerja nak beli rumah sendiri? Kalau gaji memang besar maybe boleh la. Kalau macam kita yang gaji cukup-cukup makan? Nak harapkan kumpul duit dalam tempoh 2-3 tahun lagi? 

2-3 tahun lagi boleh bayangkan tak berapa pulak harga rumah? T_T

OMG. Beruntungnya sesiapa yang dah mampu beli rumah awal-awal masa harga masih rendah -_- 
Doakan kita murah rezeki dapat beli rumah sendiri jugak ye. AMIN. 

2 comments:

orked violet @ SYA said...

Insyaallah dear.. Doa byk2 eh.

Beli umah awal2 without planning betol2 or stdy pasal area tu pon Xbagos jugak. cth cm Sya. beli umah mase umo 24. Dekat ngn parents tp market value xtnggi. Means years from now pon kalaw increase, xbyk mcm awak share tu. nak beli second house kt kwsn high value, takot xlepas bank pulak

So xpe..slow2 plan dear. Moge Allah permudah kan urusan kita k

Humairah Jimat said...

wah..untung sya dh ada rumah muda lg.. =) tu la kat sini cpt sgt naek harga rmh..hm..