Nuffnang Ads

Friday, 31 July 2015

KEPERLUAN BABY. DO'S & DONT'S

Assalamualaikum.

Just nak kongsikan pendapat tentang keperluan wajib & tak wajib untuk 1st baby. Tiap baby maybe ada perbezaan. So saya nak share apa yang saya rasa kan penting =) & ni ikut pandangan saya la. 

1. Baby Cot vs Playpen

Saya pilih playpen. Sebab lebih jimat & kegunaan lebih flexible. Jimat sebab tak perlu beli bumper macam baby cot. Flexible sebab boleh jadi tempat tidur. Boleh jadi tempat bermain. Yang paling penting material dia soft jer. So tak payah risau baby terhantuk ke apa. Lagi satu boleh bukak & lipat kecik simpan dalam beg dia & boleh bawak pergi.Macam balik raya hari tu kita orang bawak balik kampung. Kalau baby cot jenuh jugak nak bukak & pasangkan balik.

2. Convertible car seat vs carseat biasa vs baby carrier

Yang ni rasa nya macam even. Tapi last2 saya pilih convertible carseat. Maybe kalau ada 2nd baby akan beli baby carrier. Boleh kakak duduk kat yang besar (convertible) adik duduk dalam carrier. Tapi memang wajib ada terutama kalau hantar anak kat baby sitter sorang2. Ataupun selalu jalan jauh-jauh. Boleh bagi baby relax dok sendiri kan. Lagipun lebih selamat.

3. Baby's Wardrobe

Sangat perlu melainkan almari korang memang banyak space lebih sebelum bersalin. Sebelum ni belikan Husna almari kecik tu. Tapi sekarang nak masuk 5 bulan almari tu dah penuh .Gift dari kawan-kawan, family. So, almari khas untuk baby memang keperluan penting.

4. Baby's chair

Ni belum beli. Tunggu dia umur 6 bulan la belikan. Rasanya better pilih yang 2 in 1 punya. Yang boleh bukak jadi kerusi rendah & boleh pasang balik kaki untuk jadi high chair kat meja makan. Pilih yang ada belt untuk lebih selamat.

5. Baby Walker

Bagi saya tak wajib kot. Sebab macam susah nak kawal bila baby dok dalam walker, Tengok la nanti kalau jumpa yang boleh lock tayar tu maybe akan beli. Kalau tak, tak beli.

6. Stroller

Pilih yang ringan, compact lipat kecik! Ni saya menyesal sikit pilih yang cantik kononnya. Balik kampung hari tu jenuh susun barang sebab stroller besar gedabak. So better pilih yang lipat payung. Dapat jimat ruang.

7. Baby bib

Saya tak beli satu pun bib dulu tau! Ingatkan tak perlu. Yang ada pun 2 helai gift orang bagi. Tapi sekarang Husna kuat main air liur-_- Baru sibuk belikan. Kalau tak pakai habis basah bajunya.

Hurm. Banyak lagi tapi lupa. Nanti sambung ye! =)


No comments: